Om negen uur 's morgen 24-9-17 vertrokken vier buurtbewoners onder leiding van Ruud Wolterman voor de eerste vogelexcursie naar de Zuidpier van IJmuiden. Deze pier is een goede plek voor vogels, vooral in voorjaar en najaar als de vogels langs de kust trekken.

ScholeksterDe ochtend begint mistig. Al snel komt er een beetje wind en dan breekt de zon lekker door, de temperatuur loopt gestaag op richting de 20 graden. Op de basaltkeien van de pier zaten aalscholvers hun verenkleed te drogen en overal zitten en vliegen zilvermeeuwen en mantelmeeuwen. Op het brede strand loopt een groepje strandlopers en we zien ook een goudplevier en een (juveniele) bontbekplevier. Na een paar minuten vliegt er een paartje tapuiten mee over de rotsen van de pier. Tijdens de gehele wandeling naar het einde van de pier zien we regelmatig groepen steenlopertjes.

Halverwege de pier moet de vogelgids er aan te pas komen om een paarse strandloper te herkennen. Na de nodige meeuwen en aalscholvers zien we tegen het einde van de pier ook enkele drieteenstrandlopers tussen de steenlopertjes. Grappig dat we ook een gewone wilde eend zien die al zwemmend in zee het zeewier van de stenen graast.

Op de terugweg loopt een foeragerend paartje bonte strandlopers vlak onder onze neus over de rotsen en zie ik een bruin vogeltje weglopen tussen de rotsen. Het is een pieper, maar het was te kort om vast te stellen of het een oeverpieper of duinpieper was.

Bij elkaar een leuke oogst aan interessante soorten die je niet dagelijks bij elkaar ziet. Na afloop dronken we nog een kop koffie op een terras tegenover de visafslag en waren we rond twee uur weer terug in Geerdinkhof.