Beste Geerdinkhoffer,

 

Op 5 mei 2020 zouden op meer dan 100 plekken in de stad Amsterdammers aanschuiven voor een Vrijheidsmaaltijd om te vieren dat we in een vrije stad leven. Vanwege de coronamaatregelen zijn de Vrijheidsmaaltijden afgelast. Dat we niet meer samen kunnen eten, betekent niet dat we niet op een mooie manier samen stil kunnen staan bij Bevrijdingsdag 2020.

Daarom gaan we op 5 mei samen - aan honderden of zelfs duizenden tafels in de stad - dezelfde maaltijd eten: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Op uitnodiging van het Amsterdams 4 en 5 Mei Comité hebben Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie ‘de smaak van de stad’ gevangen in een Vrijheidsmaaltijdsoep. Deze speciale blikken Vrijheidsmaaltijdsoep worden vormgegeven door kunstenaar Piet Parra en de soep is een cadeau aan de stad.

In samenwerking met o.a. de Buurtwerkkamer, Stadsdorp Goud, Cultureel Educatief Centrum delen we de blikken Vrijheidsmaaltijdsoep op 5 mei om 13.00 uur uit in het CEC gebouw (het Atrium). Je bent van harte welkom om de Vrijheidsmaaltijdsoep op te komen halen. Zorg dat je er snel bij bent want op is op.

Bent u verhinderd? Of vond u de soep zo lekker dat u denkt: die wil ik nog wel eens zelf maken? Het recept van de soep vindt u hieronder!

De kartrekkers van Stadsdorp Geerdinkhof

 

Recept Vrijheidsmaaltijdsoep

Ingrediënten

Voor 4-6 personen soep (2L)

1 Kg flespompoen geschild en in blokjes
1 Grote wortel in fijne stukjes
200 Ml kokosmelk 
1 L groentebouillon 
2 Rode uien fijn gesnipperd
70 Gr tomatenpuree
2 Tenen knoflook fijngesneden 
1 Eetlepel komijnpoeder 
1 Eetlepel gemberpoeder
1/2 Theelepel cayennepeper 
1 Theelepel kurkumapoeder 
2 Theelepel citroengraspoeder 
Flinke scheut olijfolie

Bereidingswijze: 

Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin op middelhoog vuur de ui, en knoflook. Wanneer de ui glazig begint te worden voeg dan de tomatenpuree toe en bak al roerend een paar minuten mee. Nu is het tijd om de fijngesneden pompoen, wortel en kruidenpoeders in de pan te doen. Bak het geheel 5 minuten op laag vuur zodat alle smaken goed worden opgenomen door de groente. Blijf goed doorroeren.

Voeg 1 liter groentebouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten koken tot de pompoen en wortel helemaal zacht zijn. Haal de pan van het vuur en pureer de soep tot een glad geheel met een staafmixer. Voeg daarna de kokosmelk toe, flinke snuf peper en maak eventueel nog meer op smaak met een beetje zout.

Eet smakelijk!  Deel jouw resultaat met #vrijheidsmaaltijdsoep!