We spraken af bij de glasbak voor de scholen en gingen om 8.30 uur op pad. Het weer was gelukkig beter dan voorspeld, geen wind, wel enige bewolking. Deze ochtend was vooral bedoeld om de zangvogels in het Diemerbos te zoeken. Uiteraard is het gehoor vaak belangrijker dan het zicht. Gelukkig zijn de bomen en struiken begin april nog kaal zodat de fluitende vogels eenvoudiger zijn waar te nemen.

Uiteraard floten overal de merels, heggemussen, mezen en winterkoninkjes en we wandelden via de Veeneikbrug het Diemerbos in. Direct hoorden we zwartkopjes zingen en die hebben we ook goed kunnen observeren. Ook de tjftjaf was overal te horen en hebben we goed kunnen zien, net als groenlingen. Op het lange pad richting de A9 kregen we duidelijk een appelvink in beeld, zeker een niet alledaagse waarneming. 

Op gehoor troffen we ook een goudvink en een rietgors, helaas lieten zij zich niet zien. Dat gebeurde ook verderop in het Diemerbos (aan de andere kant van de A9) waar een blauwborst zich wel liet horen, maar ook die kregen we niet in beeld. Ook hoorden we de fitis en een specht die roffelde. Vanaf een bruggetje zagen we ook waterhoentjes, krakeenden, grauwe ganzen en twee paartjes wintertalingen. Eenmaal terug in de Bijlmerweide hoorden we ook de vinkenslag.

April is nog redelijk vroeg; de bomen zijn kaal, wat handig is bij het observeren, maar veel vogels moeten nog arriveren, zoals karekieten, rietzangers, tuinfluiters en nog heel wat soorten.

Dus we besloten deze wandeling nog weer eens te gaan herhalen. Waarschijnlijk weer op een donderdagochtend, maar dan starten we wel wat vroeger, want na 10.00 loopt het zingen snel terug. 

Als je zin hebt om mee te lopen, meld je dan bij mij 0653947065 (bellen, eppen, smssen)

Met vriendelijke groet,
Ruud Wolterman