Vrijdag 5 april 2024 hebben 9 leden van de museumclub het Stadhuis annex museum in Weesp bezocht.Vrijwilliger/ex-geschiedenisleraar Peter gaf een zeer interessante rondleiding.
Het neoclassicistische Stadhuis werd in 1772-1776 gebouwd; ontworpen door J.A.Husly naar het voorbeeld van het Stadhuis op de Dam in Amsterdam. Voor een kleine gemeente als Weesp een kostbaar statussymbool. Een handjevol Weespenaren, die rijk waren geworden door de jenever- en brandewijnstokerijen en bierbrouwerijen, bracht het geld bijeen. Het hele gebouw zit zeer symmetrisch in elkaar. Zelfs de marmeren vloer bestaat uit tegels, die telkens twee aan twee gespiegeld zijn, alsof een dikke plaat is opengeklapt.
De gids wees ons op de 3 toegangsdeuren, die bij een uitspraak van de rechter alle drie werden opengezet, zodat zoveel mogelijk mensen konden “genieten” van een veroordeling.
Op de eerste verdieping bekeken we de raadszaal en de trouwzalen. Een grote zaal voor betalende echtelieden en een zeer kleine voor de gratis bruidsparen. Verschil moet er zijn !!
Peter vertelde ons ook over de periode 1940-1945. Er woonden 68 Joodse mensen in Weesp; ze zijn allen afgevoerd en de meesten zijn in concentratiekampen omgekomen. Slechts zeer weinigen hebben het overleefd en zij wilden na de oorlog niet meer in Weesp wonen. De synagoge was al eerder leeggeroofd en werd garage. In de tachtiger jaren werd er een uitzendbureau in gevestigd. Het gebouw is inmiddels gerestaureerd.
Na het Stadhuisgedeelte en een stukje historie hebben we het museum bezocht op de tweede verdieping. In Weesp werd voor het eerst porselein vervaardigd; een van de zalen bevat mooie stukken. Meer bekend is de cacaofabriek van Van Houten en er is een zaal vol herinneringen aan die periode in de vorm van veel affiches. Voorts in zaal drie nog wat voorwerpen, afkomstig van opgravingen.
We hebben zo geboeid geluisterd naar Peter, dat we helemaal vergeten zijn om af te dalen naar de kerker, die nog bewaard is gebleven.
Al met al een zeer geslaagd uitje.
Verslag en foto’s: Marieke Vernooij