Wat doet een Onafhankelijke Cliëntondersteuner?

De cliëntondersteuner geeft onafhankelijke informatie en advies en helpt om zelf keuzes te maken welke zorg en ondersteuning het beste past. Deze ondersteuning is gratis en beschikbaar voor elke Amsterdammer. Er is ondersteuning mogelijk op allerlei gebieden: van wonen tot jeugdzorg en van geldproblemen tot zorgverlening.  Samen met een cliëntondersteuner wordt gekeken wat nodig is en wat er mogelijk is aan ondersteuning.

Cliëntondersteuners kunnen wensen van Amsterdammers goed beschrijven en ze helpen bij het aanvragen van hulp en ondersteuning. Ook bij bezwaar en beroepszaken en bij klachten over de zorg,  is hulp van een onafhankelijk ondersteuner mogelijk.

Wie vormen De ondersteuners van Amsterdam?

De organisaties die Amsterdammers onafhankelijke cliëntondersteuning bieden zijn: Cliëntenbelang Amsterdam, MEE Amstel en Zaan, Belangenvereniging Druggebruikers MDHG, Bureau Straatjurist en de Daklozenvakbond. Elke organisatie heeft zijn eigen deskundigheid, maar elke inwoner kan bij alle organisaties terecht voor ondersteuning.

De cliëntondersteuners zijn onafhankelijk, omdat ze niet in dienst zijn van de Gemeente Amsterdam. Ze maken ook geen deel uit van het team dat verantwoordelijk is voor het nemen van besluiten over de zorg en ondersteuning, en ze zijn niet in dienst van zorgaanbieders. Ze zijn er puur en alleen voor de cliënt.

Klik hier voor de website van De ondersteuners van Amsterdam